Makale
AfrinÂ’den Kalplere Uzanan Fetih
Türkiye tarihinin sayfalarına kayıt düşülecek günlerin içinden geçiyoruz. Ana gündem Afrin. Tüm haber ekranlarında son dakika geliÅŸme kj’si Afrin. Akademisyenler, terör uzmanları, gazeteciler, yazarlar, düşünürlerle konuÅŸuluyor. Muhabirler aracılığıyla bölgeden canlı bilgiler aktarılıyor. Zira gündem sıcak, bölge hareketli. YaÅŸananlara hep birlikte tanıklık ediyoruz.
Halkın gündemine zeytin dalı harekatı ile geniÅŸ bir ÅŸekilde dahil olan Afrin’in tarihi Hititlere kadar uzanıyor. Yani M.Ö. 1000’lere kadar geri gidiyoruz zaman tünelinde. Afrin, Kudüs’ün de fethedildiÄŸi 637 yılında Müslümanların hâkimiyetine girdi. Osmanlı döneminde ise Kilis’e baÄŸlıydı. Bugün bölgenin terör belasından temizlenmesi için verilen harekatın önemi ve isminin neden zeytin dalı olduÄŸu yapılan açıklamalar kapsamında herkesin malumu. Nasıl malum olmasın? Bir yönüyle eleÅŸtirdiÄŸimiz bilgi teknolojisi çağındayız. Ve neden malum olmasın? Çünkü Dünya’yı bilmeyen dünyanın maskarası olurmuÅŸ.
Sabahtan akşama haberler. Bültenin birisi bitmeden diğeri başlıyor. Haberleri yaşlı gözleri ile takip eden anneannem, askerler için dua ediyor. O esnada zaman duruyor sanki. Çünkü muhabir soruyor tankın üstündeki askere:
-Ailene bir mesajın var mı?
Cevap net:
-Beklemesinler.
Tek kelimelik cevap, mühim bir hakikate de iÅŸaret ediyor. Beklemesinler. Hepimiz üzerimize alıyoruz bu cevabı. “Peki beklemeyelim de ne yapalım” sorusunu çıkartıyoruz bu cevabın içinden sonra ne mi oluyor?
Haberler devam ediyor. Bir roket atılıyor Reyhanlı’da bir mahalleye. Sonra bir daha. Ve bir daha. Sadece boÅŸ araziye deÄŸil hayatın devam ettiÄŸi noktalara düşüyor roketler. Canlar yanıyor elbette, yaralananlar oluyor. Gözlerinden uyku akarken bölgede yaÅŸanan hareketliliÄŸi aktarıyor Umut kardeÅŸim.
Bölgeden son dakika geliÅŸmeleri düşmeye devam ederken ekranlara gözüm bir yandan da elimdeki siyer notlarına kayıyor. Hedef gözetmeksizin, cana saygı duymaksızın atılan roketler hatırımdayken Allah Resulü’nün cümleleri ile kalbim aydınlanıyor. Reyhanlı ya da bir baÅŸka yerde vuku bulanlar ile kıyası asla kabil olmayacak cihetten bir üslup ve tavır ile öğütte bulunuyor ashabına:
“Çocuklara, kadınlara, zayıf ve yaÅŸlılara merhamet ediniz.”
“Meyveli aÄŸaçları asla yerlerinden sökmeyiniz…”
Yirmi üç yıllık İslam daveti sürecinde savaş atmosferinin yer aldığı zaman diliminin ne kadar kısa olduğu bilgisi rivayetlerde mevcut. Rahmet Peygamberinin savaş öncesi ve sonrasındaki uygulamalarının zirvesi ise sanırım yukarıya aldığım tavsiyesi olsa gerek.
Haberler devam ediyor. Günün en sıcak gelişmesi ekseninde bilgi akışı hız kesmiyor. Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlamasının ardından ülke genelindeki tüm camilerde yatsı ve sabah namazlarında Fetih Suresi'nin okunması ve dualar edilmesi talimatını veriyor.
Bu bir gelenek. Güzel elbette, fakat keÅŸke bu talimatlarla birlikte Fetih Sûresi’ni neden okuyoruz, Ä°slam Tarihi açısından önemi ne, ne zaman, hangi ortamda nâzil olmuÅŸtu gibi sorular da cevaplansa. Hâl böyle olmaz ise sûrelerin faziletine dair rivayetler uzar gider. Fetih demiÅŸken önemine binaen o tarihi atmosfere deÄŸinmeden geçmeyelim.
Zaman hicretin altıncı senesi. Mekan, Hudeybiye. Müslümanlar Allah Resûlü ile birlikte umre ziyareti yapmak niyetiyle yola çıkıyor. Ancak Mekkeli müşriklerin engeli ile karşılaşıyorlar. Hudeybiye denilen mevkide zahiri planda aleyhlerine görünen bir anlaÅŸma yapılıyor. Sahabiler, Hudeybiye AntlaÅŸması’nın hikmetini ilk anda kavrayamadıkları için gösterdikleri memnûniyetsizlik sebebiyle korkuya kapılıyor. Ä°ÅŸte tam o sırada “Fetih Sûresi” nâzil oluyor:
“Biz sana doÄŸrusu apaçık bir fetih ihsan ettik.
Böylece Allah, senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlar. Sana olan nimetini tamamlar ve seni doğru bir yola iletir.
Ve sana ÅŸanlı bir zaferle yardım eder.” (Fetih, 1-3)
Sabah ve yatsı namazlarında Fetih Sûresi’ni okurken bu tarihsel arka planı ve sonrasında Allah’ın yardımlarının nasıl adım adım gerçekleÅŸtiÄŸini hatırda tutmak maneviyatımıza katkı saÄŸlayacaktır diye düşünüyorum. İçinden geçtiÄŸimiz günler kalplerimizin yeniden tamir olması için bir vesiledir belki de.
Henüz yorum yapılmamış.